Friday, October 1, 2010

Tudung

salam...

sekarang ni tak habis-habis isu pasal tudung.. tudung bonggol unta la.. dan yang terkini tudung rahib. erk? pelik-pelik je kan. macam semua nak cari salah orang bertudung? yang pasal bonggol unta tu memang ada dalam hadis rasulullah s.a.w. mula-mula aku macam faham tapi bila banyak sangat tafsiran aku jadi confuse. sigh. tapi yang pasti bila dah ada yang persoalkan tu baik lah kita elakkan kan? itu yang aku cuba lakukan. nasib baik aku memang tak pernah buat sanggul be it the real one or fake one. and now timbul isu lain tudung rahib. camna ye nak terangkan tudung ni? ianya sebenarnya instant hijab (macam yg ekin mawi pakai tu). tapi trend sekarang suka pin kat belakang leher sampai nampak bentuk leher. takpun cuba google image rahib. it looks like that. more or less. aku not sure tapi aku rasa hal-hal camni jangan lah kita senang-senang jatuhkan hukum haram. sebaiknya kita rujuk kepada yang lebih ilmu agamanya. aku pasti di dalam Al-quran ada segala-galanya. janganlah kita ikut je apa yang orang kata, kan? tapi alhamdulillah aku pun tak pakai tudung yang macam ni... aku pakai shawl je. ye aku akui aku pun belum sempurna menutup aurat. sebab shawl aku tu aku lilit sampai tak cukup labuh untuk tutup dada. ;(( semoga masih ada ruang untuk aku perbetulkan diri... amin...

nota kaki : banyak lagi isu lain yang kita patut focus bukan isu remeh sebegini. tapi kalau untuk saling ingat mengingati aku rasa tak salah... 

2 thought(s):

Totin Jamain said...

Amin..
saya pakai shawl mesti tak jadiiii
-_-

n a d e a said...

aminnnn ;))

pakai shawl tak jadi? ala lilit2 je... jgn sampai tercekik sudah. hehe ;p

c l i c k

 

.eat.laugh.share. Design by Insight © 2009