Thursday, September 30, 2010

Renungan bersama #1

0 thought(s)
Ada seorang pemuda Arab yang baru saja menyelesaikan bangku kuliahnya di Amerika. pemuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah berupa pendidikan agama Islam bahkan dia mampu mendalaminya. Selain belajar, dia juga seorang jurudakwah Islam. Ketika berada di amerika, dia berken alan dengan salah seorang Nasrani.Hubungan mereka semakin akrab, dengan harapan semoga Allah s.w.t. memberinya hidayahmasuk Islam.

Pada suatu hari mereka berdua berjalan -jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melintas dekat sebuah gereja yang terdapat di kampung tersebut. Temannya itu meminta agar dia turut masuk ke dalam gereja. Mula mula dia keberatan, namun kerana desakan akhirnya pemuda itu pun memenuhi permintaannya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu bangku dengan hening, sebagaimana kebiasaan mereka. Ketika paderi masuk, mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk. Di saat itu, si paderi agak terbeliak ketika melihat kepada para hadirin dan berkata, "Di tengah kitaada seorang Muslim. Aku harap dia keluar dari sini."

Pemuda Arab itu tidak bergerak dari tempatnya. pAderi tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali, namun dia tetap tidak bergerak dari tempatnya. Hingga akhirnya paderi itu berkata, "Aku minta dia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya." Barulah pemuda ini beranjak keluar. Di ambang pintu, pemuda bertanya kepada sang paderi, "Bagaimana anda tahu bahawa saya seorang Muslim?" Paderi itu menjawab, "Dari tanda yang terdapat di wajahmu."Kemudian dia beranjak hendak keluar. Namun, paderi ingin memanfaatkan kehadiran pemuda ini dengan mengajukan beberapa pertanyaan, tujuannya untuk memalukan pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhkan agamanya.

Pemuda Muslim itupun menerima tentangan debat tersebut. Paderi berkata, "Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan dan anda harus menjawabnya dengan tepat. " Si pemuda tersenyum dan berkata, "Silakan!" Sang paderi pun mulai bertanya, "Sebutkan satu yang tiada duanya, dua yang tiada tiganya, tiga yang tiada empatnya, empat yang tiada limanya, lima yang tiada enamnya, enam yang tiada tujuhnya, tujuh yang tiada delapannya, delapan yang tiada sembilannya, sembilan yang tiada sepuluhnya, sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh, sebelas yang tiada dua belasnya, dua belas yang tiada tiga belasnya, tiga belas yang tiada empat belasnya." "Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh! Apa yang dimaksud dengan kuburan berj alan membawa isinya? Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam surga? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah dan ibu!" "Siapakah yang tercipta dari api, siapakah yang diazab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api? Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang diazab dengan batu dan siapakah yang terpelihara dari batu?"

"Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap besar! Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan dan dua dibawah sinaran matahari?"Mendengarpertanyaan tersebut, pemuda itu tersenyum dengan keyakinan kepada Allah.Setelah membaca "Bismillah..." dia berkata,

-Satu yang tiada duanya ialah Allah s.w.t..

-Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah s.w.t. berfirman,"Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami)."(Al-Isra': 12).

-Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketikamenegakkan kembali dinding yang hampir roboh.

-Empat yang tiada limanya adalah Taurat, Injil, Zabur dan al-Qur'an.

- Lima yang tiada enamnya ialah Solat lima waktu.

-Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlah Hari ketika Allah s.w.t. menciptakan makhluk.

-Tujuh yang tiada delapannya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah s.w.t. berfirman, "Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamusekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang." (Al-Mulk: 3).


-Delapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah s.w.t. berfirman, "Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjurulangit. Dan pada hari itu delapan orang malaikatmenjunjung 'Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka." (Al-Haqah: 17).

-Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik,katak, darah, kutu dan belalang.*-Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah s.w.t berfirman, "Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kalilipat." (Al-An'am: 160).

-Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara NabiYusuf .

-Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah, "Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untukkaumnya,lalu Kami berfirman, "Pukullah batu itu dengantongkatmu." Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air."(Al-Baqarah:60).

-Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah Saudara Nabi Yusufditambah dengan ayah dan ibunya.

-Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh.Allah s.w.t. berfirman, "Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing." (At-Takwir :1 )

-Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS. -Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf, yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya, "Wahai ayah kami,sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami, lalu dia dimakanserigala."Setelah kedustaan terungkap, Yusuf berkata kepada mereka, "Tak ada cercaanterhadap kamu semua." Dan ayah mereka Ya'qub berkata, "Aku akan memohonkan ampun bagimu kepada Rabbku. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Yusuf:9)

-Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keldai.Allah s.w.t. berfirman, "Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suarakeldai." (Luqman: 19).

-Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam,Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.

-Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim. Allah s.w.t. berfirman, "Wahai api dinginlah danselamatkan Ibrahim."(Al-Anbiya':69).

-Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diazab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).

-Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya Wanita, sebagaimana firman Allah s.w.t. "Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar." (Yusuf: 2i)

-Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun,setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu, Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang hari.

Paderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim tersebut. Kemudian dia pun mula hendak pergi. Namun dia mengurungkan niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh paderi.Pemuda ini berkata, "Apakah kunci surga itu?"

Mendengar pertanyaan itu lidah paderi menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Dia berusaha menyembunyikan kekuatirannya, namun tidak berhasil. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun dia cuba mengelak.Mereka berkata, "Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya dia jawab, sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya!"

Paderi tersebut berkata, "Sesungguh aku tahu jawapannya, namun aku takutkalian marah."Mereka menjawab, "Kami akan jamin keselamatan anda."Paderi pun berkata, "Jawapannya ialah: Asyhadu An La Ilaha Illallah, WaAsyhadu Anna Muhammadar Rasulullah. "Lantas paderi dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam.Sungguh Allah telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslimyang bertakwa.

nota kaki : sesuatu yang bermanfaat haruslah dikongsi bersama. petikan diambil dari rakan fb. credit to the owner. 

Wednesday, September 29, 2010

mini shopaholic

0 thought(s)

The Shopaholic series is my favourite. series. ever. and I couldn’t wait to find out what the title would be for the next shopaholic series never mind the synopsis or cover. The next Shopaholic title is MINI SHOPAHOLIC and is already out! Am more than happy yet have to wait for the price drop 1st. Besides am currently reading The book of Tomorrow by cecelia Ahern. Words cannot describe how much I love Sophie Kinsella/Shopaholic series/Becky Bloomwood. I just hope Sophie doesn’t break Becky and Luke up otherwise I’ll be after her with a very sharp object.

The synopsis is also finally up and here you go – get your heads around this:
Becky Brandon (nee Bloomwood) thought motherhood would be a breeze – but it’s trickier than she thought. Two-year-old Minnie is a little tearaway who has created havoc everywhere from Harrods to Harvey Nicks to her own christening. She hires taxis at random, her favourite word is ‘Mine’, and she already has a penchant for Balenciaga bags. Becky is at her wits’ end.
On top of this, she and Luke are still living with her Mum and Dad, there’s a big financial crisis so everyone’s having to Cut Back – including all her personal shopping clients – and her husband Luke is feeling low after the death of his beloved stepmother. To cheer Luke up, Becky decides to throw him a surprise birthday party – on a budget – and that’s when things become really complicated. As Becky tries to keep the arrangements secret, misunderstandings and excuses sprout everywhere, and soon she’s told so many fibs she can’t keep track of them. Will Becky pull off the surprise? Will Minnie give everything away? Will Minnie’s godparents ever stop arguing? Who will end up on the naughty step and who will get a gold star? And what will happen when Becky discovers Luke is keeping a big secret too?

nota kaki : i love reading chick lit novels. kinda miss reading in the train! ;))

Tuesday, September 28, 2010

Larangan Meminta-minta Mati

0 thought(s)
Hadith:

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Jangan sesekali seseorang daripada kamu bercita-cita hendak mati kerana sesuatu bencana yang menimpanya; kalau keadaan mendesaknya meminta mati, maka hendaklah ia memohon dengan berkata : Ya Tuhanku, hidupkanlah daku selagi hidup itu lebih baik bagiku, dan matikanlah daku apabila mati itu lebih baik bagiku.” Riwayat Bukhari dan Muslim

Huraian :

Pengajaran hadith:

i) Seorang mukmin dilarang keras meminta mati kerana bosan dan tidak tahan menanggung sesuatu bencana yang menimpanya; sebaliknya dia mestilah mensifatkan bala bencana yang menimpanya itu sebagai ujian dan menerimanya dengan redha.

ii) Sesungguhnya segala dugaan itu adalah kaffarah (penghapus) dosa dan kesalahan orang yang ditimpa bencana tersebut . Oleh itu Allah menyeru kita agar menghadapinya dengan sabar dan akan ditulis pahala amal baik sebagai ganjarannya.

iii) Allah S.W.T adalah bersifat dengan Maha Pengasih dan Penyayang, Dia tidak akan membiarkan hamba-Nya berada di dalam kesusahan selagi hamba-Nya itu ingat dan berserah diri serta bertawakal kepada-Nya dalam segala keadaan.

Sumber: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)

nota kaki : i used to say like this (mati)  whenever i'm in a deep trouble especially when it comes to work related. but since i found this, will try not to wish for this anymore. 

Monday, September 27, 2010

17 syawal 1431H

3 thought(s)

jemputan itu sunat. memenuhi jemputan itu wajib selagi tiada maksiat.


salam..

17 syawal 1431H mama buat open house di rumahku. alhamdulillah semua berjalan lancar walaupun hujan. ramai tetamu yang datang especially relatives + kawan-kawan mama. kawan-kawan aku? well the same faces gathered again. cuma kali tambah  ni tambah kawan-kawan dari office. overall aku happy sebab kawan-kawan baik aku ramai datang. tapi dalam pada yang sama aku terkilan disebabkan beberapa orang yang tak datang. sebab?

  1. ada beberapa kawan yang aku memang tiap-tiap tahun jemput (mak aku buat open house tiap-tiap tahun) tapi tak pernah datang!!! aku kecewa. kesimpulan nya semenjak aku duduk rumah ni, tak pernah pun dtg! :(( dah la tu diam seribu bahasa. takdela say sorry or bagi excuse ke. aku memang kecik hati. enough said.
  2. group ke-2 yang aku terkilan bila lansung takde respon then tak datang. tapi yang ni maybe acceptable laa.. tapi ntah still kecik hati tapi yang no 1 lagi hebat. hehe ;p
well maybe aku ada salah jugak sebab ramai yang lupa. aku invite via fb je kali ni. memang tak ramai aku jemput sbb limited. lepas tu aku lupa nak remind guna SMS. certain people sms ni masih relevant. aku pulak more to fb. sms pun tak tengok sangat. hehe ;p

to those yang lupa dan yang tak dpt dtg sbb ada hal or whatever, its ok., apologize accepted.
to those yang tak pernah dtg, what more i can say? nothing. i had enough and this would be the last one. sebab mak aku kata lepas ni tak buat dah. kami 1 keluarga pun akan berpindah. insyaAllah hujung tahun ni. 

kepada yang datang, AKU SAYANG KORANG SEMUA BANYAK-BANYAK!!!!
seriously memang syg. u guys made my day!

to lin + husband, thank u so much! korang memang sporting.. datang then lepak lama2. best!
to my beautiful girlfriends, u guys mmg terbaik. aku syg korg! sorry can't join 1hb punye outing. ;(
to ema + jep, tenkiuuuuuuuuuuuu!! ema walaupun sarat tetap gagah dtg.. jep ko dah 3x bertutut-turut dtg. aku mmg terharu. ;))
to fiza + azie + hafiz, thanks kwn2. walaupun penat ke johor tak habis lagi, korg dtg jugak... at least wakil dr MOF. hehe ;p
to paklah + kiyah, tenkiuu sgt2. paklah pun tak pernah tak dtg. ni kali ke-3 kan? walaupun lambat sampai jugak. kiyah, walaupun tak kenal sgt tapi still ikut pak lah dtg. thanks tau!!!!

aku tak marah. cuma kecik hati. ;((

*my fave pic!* quality gambar kurang memuaskan. taken using my bro's BB


nota kaki : last year ramai sangat kawan-kawan yang datang tak sempat layan semua. tahun ni tak ramai sangat jadi boleh borak lama-lama sikit. ;p 

Sunday, September 26, 2010

iPhone 4 RM58

1 thought(s)






salam...

Oh my is this for real? can't believe my eyes. pinch me pls! ;)) is it about time for me to switch to digi? should i get it now or wait till end of this year? which number i should let go? my 019 or 012? oh no! i love both number. or should i get new number from digi? HAHA. gile apa nak pakai sampai 3 number!  tapi memang rasa teruja tengok! it's really love at the 1st sight =D tak sabar rasa. tapi OMNIA ku belum berusia setahun pun lagi. ish ish. am totally in dillema. ;(

nota kaki : celcom kenapa takde deal dengan iphone ni! ishhh

magika

0 thought(s)




salam,

can't wait to watch this movie. haven't read any review regarding this but i don't need it as i won't easily get influence by reviews! cause it is subjective. one will say that this movie is good but the other one will say it's not. so better to watch it by myself and see how it goes ;)) and i love the OST-Penyembuh rindu by mawi & diana danielle.

nota kaki : hopefully i'll get the chance to watch maher zain's showcase! pls cancel your booking people! HAHA ;))

Wednesday, September 22, 2010

Alhamdulillah

0 thought(s)
Alhamdulillah...

hari ni 1st day adik aku ke sekolah sejak die sakit.. syukur. sebab rasanya dia semakin pulih.. sejak raya ni pun die dah tidur dengan aku balik. dan dah start pakai tudung bila keluar rumah, solat dijaga, mengaji,zikir dan sebagainya. Ini mungkin antara hikmah yang tersembunyi. semoga berterusan... Insya Allah esok malam Ustaz dari UIA tu datang untuk berubat betul-betul. selama ni ustaz just bagi ayat-ayat untuk diamalkan sebagai pendinding je.. maklumlah bulan puasa, masa agak terhad. FYI, masa raya baru ni adik aku kena jugak. pagi 1 syawal dan 3 syawal yang lepas. latest sekali die kena ahad lepas. tapi sekejap je kena. die dah boleh kawal sendiri. selain itu bonda juga mengamalkan membaca buku manzil. memang bagus.


nota kaki : esok dia trial SPM. mungkin tak dapat la dia nak jawab dengan baik since die tak ke sekolah sejak bulan 6. maybe tahun depan reseat balik kot. ku doakan yang terbaik buat mu sis!

terkilan

0 thought(s)
salam...

Hari ni aku nak berbicara soal hati. cehhhh bunyi macam tengah bercinta bagai. no no no. don't get me wrong. ianya cume rasa hati aku yang terkilan disebabkan perilaku kawan-kawan. since tak ramai yang tak tau ataupun buat-buat tak tau pasal blog ni maka akan ku coretkan rasa hati ku di sini. seperti yang ku lakukan waktu awal-awal berblogging suatu masa dahulu (awal tahun 2008). fuhhhhh ayat bahasa melayu habis! hehe ;)

begini ceritanya... dua hari lepas aku terkejut sebab seorang kawan ku ini (lelaki) telah berkahwin secara senyap-senyap! aku pun sepantas kilat pergi tengok fb kawan ku ini. memang sah! tapi takde pun dia update status bagitau die kahwin? dan boleh dikatakan hampir semua komen di wall nye itu mengatakan yang semua terkejut die kahwin! mostly kawan-kawan tak tau. kalo takde la kawan die yang upload gambar kahwin dan tagged dia, aku rasa sampai sekarang takde siapa yang tau. aku bukan lah marah. bukan nya best friend aku pun. tapi still kawan kan. dulu pernah la rapat sekejap (as a friend). sms,ym,e-mail. pernah lepak sama rasanya. yang penting kami dulu satu group masa training. we spent 10 days bersama satu kumpulan. so i guess we're pretty close! tapi tu la. time flies, people changed. dia kahwin raya yang lepas. bila di komen kata kahwin senyap-senyap katanya sebab majlis hujung tahun. so nanti baru nak layang kan kad. hello! aku bukan la nak kad... kalau inform kan lagi bagus. sebab setahu aku lah kahwin memang kita kene hebohkan.. sebab tu kena buat majlis. supaya tak timbul fitnah. kan? lagipun aku pernah terserempak dengan dia bulan 7 hari tu. aku terkejut yang lebih ni sebenarnya sebab tak silap aku die baru putus tunang. tapi tu kisah tahun lepas la.
ntah la... terkilan rasanya. sebab kita ni tumpang happy la kan kalau kawan kita kahwin kan? nak kata artis pun tak... tapi takpe lah.. dah selamat pun.  cuma yang kelakar aku tengok hari ni barulah die update relationship status, update status bagitau pasal dah kahwin. dan ramai kawan-kawan die serang.. HAHA. tu la! apapun tahniah ye sahabat.. semoga perkahwinan yang dibina kekal bahagia selamanya.. aminn

pendapat aku, kalau kahwin seeloknya diwar-warkan... walaupun tak mejemput at least inform. lagipun berita gembira buat apa lah sorok-sorok kan? kalau tunang tu acceptable la kalau tak nak diclose. takpe bila tiba masa aku nanti akan ku hebohkan kat semua.. fb,twitter,blog! HAHAHAHAHA ;p 

nota kaki : hari tu kawan baik aku tunang senyap-senyap pun aku sentap!!! nasib baik reason kukuh. hehe ;p

Monday, September 20, 2010

Malware detected!

1 thought(s)
salam...

dasyat hari ni.. kebanyakan website/blog tak boleh nak access. sebab google detect those particular webby can harm your computer! wtfish! even berita harian / harian metro pun tak boleh nak access. Even blog Hanis Zalikha pun sama! what happen? then i came accross this one blog.. oh rupanya berpunca dari innity. so mana-mana site yang ade letak innity ni memang kena la! dulu blog aku pun penah kena sebab masa tu geng blogger ade malware detected. sepantas kilat aku remove banner geng blogger tu! aku bukan la hebat sangat pasal computer ni. so bila dah ade warning sebegitu memang aku terus click " get me out of here". hehe ;p lagipun macam baca paper on9 tu dari office. sia-sia je nanti kalau jadi apa-apa kan! kalau nak tau lebih lanjut apa itu malware boleh google ye. aku nak explain pun tak berapa pandai. heee ;p

nota kaki : jangan nuffnang kena seudah! tu la mata pencarian ku. ceh. gaya cakap macam aku earn byk sgt pulak. padahal baru berapa sen je. hihi *_*

Jamu

2 thought(s)
salam...
Jumaat lepas tengok Gadis Melayu Musim ke-3. Tujuan asal tengok program tu adalah sebagai tanda sokongan kepada kenalan ku Rina Salleh. Sebab sebelum ni memang tak pernah tengok rancangan tu. Ye la jarang bukak TV9 sebab kalau Astro channel 9 ni terpisah jauh dekat 119. kadang-kadang je terbukak channel tu. hee ;p tapi sebab dah memang nak tengok Rina Salleh maka tengok la gadis melayu for the 1st time ever ;) kebetulan tengok episod kali ni diorang pergi berjumpa dengan pengasas Jamu Mak Dara.. Terpegun tengok.. berusia
66 tahun tapi maintain... teruja! tu yang terus rasa nak try makan jamu.. tapi aku tak pasti.. takut pun ye. sebab bondaku tak pernah pun cakap pasal jamu... tapi aku tau ramai je yang masih lagi mengamalkan jamu ni... lepas tu aku pun tak tau jamu apa yang baik untuk diamalkan? sesiapa yang tau harap dapat berkongsi ye. ni aku tengah google dan baca testimoni yang ade...

nota kaki : macam semua la aku nak beli. tengok peserta gadis melayu dapat Premium Beautiful corset, aku pun rasa nak! tapi mahal.. arghhhh ;(

Sunday, September 19, 2010

Living with the Enemy

0 thought(s)
salam..

this is my first english movie after a longggg break (I didn't watch any english movie during ramadhan). watched it this evening. not bad. call me outdated since this is 2005's movie. hee ;p just wanna say that maybe it just a coincidence since this movie is about death of a billionaire's wife... sebab sekarang tengah panas kisah pembunuhan kejam sosilawati kan. it caught my attention. when it inolves BIG amount of money, your life will never be the same. and yes you could be a target! Kaya sangat pun susah, miskin pun susah. jadi bersederhanalah kita... ^_^




 "Living with the Enemy" this film features Sarah Lancaster as a harried assistant who is swept off her feet by a techie billionaire. While adjusting to her new life - being the wife of a billionaire can be a tad stifling with the cars and bodyguards - the young bride discovers some nasty history behind her hubby's success. While some of the many twists and turns seemed a bit too convenient, there were enough of them that weren't too obvious so that I was entertained throughout. Overall, the movie makes for a nice evening. It kept me guessing - and staying tuned after each commercial break! I gave 3.5 stars!

nota kaki : Sarah Lancaster is HOT! so do Mark Humphrey ! ;))

Friday, September 17, 2010

yovie & nuno - dia milikku

2 thought(s)


aku sudah jatuh cinta dengan lagu ni! hari-hari tengok dan dengar iklan cinta kirana, so lagu ni jadi best pulak. tapi aku tak layan cerita ni okay. aku just suka lagu tema ni je~ it's kinda remind me of something or maybe someone perhaps? heee ;p enjoice~~

nota kaki : aku suka juga lagu dalam cerita tudung ekspress tapi cari kat youtube tak jumpa. siapa tau lagu apa?

Thursday, September 16, 2010

L a k s a

2 thought(s)

100% made by me =D
salam...

heee hari ni 1st time okay nak blog pasal makanan! yang lagi special makanan ni masakan ku 100%. weewittt~ ni lah makanan kegemaranku, LAKSA! actually memang aku pandai masak laksa dari muda lagi. maksudnya dah lama la. hehe ;p sebab senang sangat la nak masak nye cuma aku takde la masak selalu. aku boleh makan laksa sampai 8x sehari! eh tapi kuah die je la. suka ah hirup kuah die... yummy~ okaylah ni aku nak share cara-cara aku aku masak laksa ni.. ni cara aku... lain orang maybe lain cara...

Bahan-Bahan

ikan pelaling/ikan sardin (aku buat dlm 6 ekor)
cili kering
bawang kecil
asam keping
daum kesum
bunga kantan
belacan
garam

cara-cara

1. mula-mula siang ikan.. buang isi perut dan apa yang patut. jangan buang kepala semua. lepas tu rebus ikan tu dengan asam keping... letak la banyak sikit asam keping...

2. sementara tu boleh la masak/rendam cili kering tu. anggaran aku tak berapa pandai nak cakap. ikut suka la nak pedas ke tak... n tu sekali.... aku siap ade tambah cili padi lagi! nak pedas punya pasal. HAHA

3. blend semua sekali cili kering + bawang kecik + belacan tu sekali....lepas tu ikan yang da siap rebus tu asing kan isi dengan tulang... mula-mula blend isi ikan tu.. lepas tu blend tulang ikan tu pulak. gunakan air ikan sebaik-baiknya untuk kuah yang pekat dan sedap! air rebusan ikan tu jangan dibuang ye. 

4. kemudian campur je semua air rebusan + bahan-bahan yang sudah dikisar + daun kesum + bunga kantan + asam keping + garam secukup rasa... tu sahaja.

senang kan? maka inilah menu ku untuk 2-3 hari ni.. selamat tinggal nasi!

nota kaki : macam orang taktau buat laksa je aku nak blog pasal ni. HAHA

Wednesday, September 15, 2010

magic happens with lip ice contest!

0 thought(s)
my score!


salam... aku sekarang addicted game ni! actually nak menang iPhone sebenarnya walaupun chance nak menang sangat tipis! aku start main game ni sebelum raya lagi. main kat ofis lagi sebab masa nak dekat raya kerja tak banyak. wakakka ;p so hari ni start main balik. skill da tumpul sikit ni! ranking pun dah jatuh. aku punya highest ranking so far 104. gotta try harder!main senang je tapi nak dapat score yang tinggi tu susah.. ada 3 level je semuanya. makin naik level makin laju la bubble tu keluar... kalau nak join just clik LIKE di fanpage lipice. as simple as that! jom lawan... heee ;p


nota kaki : tak tau nak ngomel ape. HAHA

just for the sake of updating!

0 thought(s)
salam syawal ke-6..

sudah syawal ke-6? time flies really fast! rasa baru je semalam semangat balik kampung. well now aku sudah pun di KL. actually semalam lagi dah sampai tapi tak dapat update sebab modem rosak. damn! tak pasal-pasal tadi ke TM Point, upgrade new plan. lepas tu kucing ku, si kembang pulak hilang! double damn! aku suspek ade orang curi sebab kucing lain ade je. lagipon adik-adik aku raya ke-2 dah balik kl. so bukan lama pun tinggal. memang la si kembang tu paling comel! oleh kerana 2 sebab diatas maka aku hilang mood untuk upload gambar raya. HAHA. relevant tak? sebenarnya cam dah lewat pulak. sebab masa 1st raya tu la best upload gambar kan? last year pun aku tak upload. hehe ;p takpe sebab baju raya tak jadi basi jadi boleh pakai lain kali. wtfish? muahahha. ye la kalau rajin, esok aku upload. okey itu aje. daa~


nota kaki : terkedu dengan berita tentang kekejaman pembunuhan sosilawati.. tragis sungguh!

Tuesday, September 7, 2010

chat box

0 thought(s)
salam..

tomorrow gonna be last day before me on leave! harap-harap esok takde keje. sebab hari ni tadi agak kelam kabut dari pagi. semua last minit since boss dah start cuti esok. hihi ;) esok confirm office lengang. yay! jadi kami boleh lari-lari dalam office. HAHA. okey back to the main point. actually i've decided not to put a chat box in my blog anymore. all because in my previous blog there are a lot of spams in my chat box! i don't know why and how it happen. furthermore am not a chatting person. eh ye ke? hee ;) whatever~ so after this no more gossips in the chat box! if anything just drop a comment okay. kalau ada yang baca la blog aku ni. agak suram sikit blog ni. takpe privacy sikit, so i can update anything! okay till then~

nota kaki : baju raya kat tailor tak siap lagi.... adoiiii ;((

Monday, September 6, 2010

kad raya

0 thought(s)
salam

last enry dekat blog lama aku pasal kad raya... so walaupun takde sapa bace blog aku ni aku tetap nak tempel kad raya buatan ku kat sini. tak sehebat mana pun in fact ianya sangat biasa. aku memang takde bakat la nak edit-edit ni! huh. tak creative lansung T_T dekat fb boleh tagged up to 50 friends je. aku pulak malas la nak edit gambar lain. hehe ;)) sesiapa yang aku tak tag jangan kecil hati ok.

nota kaki : esok baru lah raya mode aku ON. heee

tik tok

0 thought(s)
salam...

pantas nya masa berjalan hari ni! aku belum ready untuk meeting petang ni.. mata ngantuk ya amat. apasal ntah? maybe awal sangat datang ofis hari ni? sebab aku sampai ofis dalam kul 7.20am tadi. padahal aku masuk keje pukul 8.30am. hihi. dup dap dup dap rasa fikir pasal petang ni... takpe la yang penting esok and lusa aku dah tak busy! jadi baru la boleh ON kan mode raya ku... ngee~

nota kaki : semalam ke jln TAR. ramai nye manusia! maybe malam rabu pergi lg sekali.. yeehaaa~

Sunday, September 5, 2010

Iklan Raya TV3-Sinari Lebaran

0 thought(s)

Salam...

siapa penah tengok iklan ni? I dapat tengok pon kat youtube tu pon selepas kecoh-kecoh dan TV3 pun dah minta maaf...sekarang tengah hangat la kat blog-blog yang ada discuss pasal iklan ni.. ramai yang menyokong dan ramai yang membantah.. personally aku rasa  memang terang-terang iklan ni pelik! memang tak sesuai sebab ada unsur-unsur menyatukan perayaan semua agama dengan Aidilfitri.. umum tau kita tak boleh sewenang-wenangnya campur aidilfitri dengan perayaan lain. jadi aku pelik kenapa TV3 boleh siarkan iklan sebegitu? 
astagfirullah... semoga kita semua lebih hati-hati selepas ini...kreatif ada batasnya!

nota kaki : It is better to be sensitive and foolish than to be clever and unkind!

new blog

0 thought(s)

salam...
hye guys.. me totally down right now :( my previous blog has been removed! i don't know why. sebelm ni dengar orang lain sedih sebab blog tiba-tiba kene removed, and now its my turn ;( even though i have back up blog (wordpress) but i only manage to import entry until June 2010. stressed! so now i have to start all over again...blerghhh! so here i am. a new start for me..... maka berkuburla .NEVER ENDING STORIES. VOL 1 (Feb 2008- Sept 2010) ;((

nota kaki : atau semua ni sebab entry aku pasal follower tu? hoho. ade yang terasa ke? hmmm

c l i c k

 

.eat.laugh.share. Design by Insight © 2009