Tuesday, November 9, 2010

I love Bandung Finale

Salam..

berjumpa kembali dalam entry Bandung! Sure ada yang dah muak kan asyik-asyik cerita pasal Bandung?! HAHA ;p ok i promise this will be the final part. It concludes all ;) Actually aku memang saja cerita detail mengenai trip ni. Not so much for your info or reference but more to my own benefit. Remember, this blog is my online journal. Aku ni pelupa sikit. so haruslah aku cerita sedetail yang mungkin untuk dikenang buat masa hadapan.. ^_^ Btw just a reminder, this is gonna be a long entry that might bore you to death! heee ;p

So selepas kami pulang dari Kawah putih, guess where we went?? HEHE of course la ke Pasar Baru! YAY!! Tapi sebelum tu masa otw turun dari kawah putih supir cadangkan berhenti kat 1 port ni untuk bergambar. Dari sini nampak view ciwidey dari atas. sangat cantik! bagus tak supir kitorang?? HEHE

cantik kan? i like!!

lepas tu terus la ke Pasar Baru. masa ni memang teruja nak habis kan duit kat sini sebab esok dah balik Malaysia. Dalam kepala dah tau apa yang nak di beli. Just wanna topup beberapa helain kain untuk di bagi kepada orang ni dan orang tu. Tapi bila dah sampai pasar baru memang giler la. Terus lupa semua plan asal. HAHA. Tetibe jumpa pulak kedai jual Batik (thai silk) yang cantik! waduh2. mana bisa tahan. Harusla beli. Price 250,000rp. Kat Malaysia dalam mimpi je la dapat harga camtu. Tanpa berlengah terus beli! Sebenarnya supir dah pesan, kalau kat Pasar Baru better jangan beli terus. Survey and compare. Tapi kami ni memang spesies terus beli kot. Tak sempat ah nak survey and compare ni! Kalau jumpa kedai lain yang jual lagi murah, tutup mata je la jawabnya. -_-

Lepas tu terus turun ke lantai 1 untuk beli keychain + t-shirt bandung. Ni untuk kawan-kawan di ofis. Aku agak beruntung sebab beli kat sini... So far aku dapat yang paling murah compare dengan kawan-kawan lain. Keychain aku dapat beli 40,000rp untuk 50 keychain!! Cuba korang kira berapa dalam RM?? kawan-kawan aku semua beli mahal daripada tu. HEHE. lepas tu borong t-shirt bandung untuk aku sendiri 2 helai cukup. ;)

Then we off to Amanda. Amanda ni jual brownies. Salah satu benda yang wajib di beli kalau ke Bandung! Sebenarnya member aku just nak beli brownies di kartika sari, tapi supir cadangkan beli kat Amanda dulu.  So sampai Amanda aku pun cam pening. Banyak sangat selection. Kebetulan pulak tester dah habis. So just borong original Brownies la. Aku beli kukus & bakar. Berkotak-kotak jugak lah. untuk kukus 1 kotak = 24,000rp. Bakar = 22,000rp. Kawan aku sampai kena isi dalam kotak la sebab banyak sangat! Suka orang bandung sebab orang Malaysia semua borong tak ingat dunia ;)) Bila sampai Kartika Sari terus dah tak tau nak beli apa. HEHE. Aku cuma beli pisang bolen dan pisang sale. Pisang bolen ni memang glamour la kat sini. Pisang dan dalam die ada cheese! Marvellous! btw kedai ni cam high class sikit so harga up sikit dari Amanda la... Aku lupa nak amik gambar la... btw kartika sari boleh beli online  ;)

Then lepas tu shoot terus ke SPA! The spa is called Everyday Spa located dekat dengan rumah mode... Pekerja tak ramai so hanya 4 orang je yang boleh berspa. yang lain tu diorang pergi jalan-jalan di FO. Me and two friends of mine go for foot reflexology + head and shoulder massage. The price was 109,000rp per person (90 minutes). Another friend of mine go for body massage + body scrub + face massage (120 minutes) and the price was 199,000 rp per person. The massage was totally WONDERFUL!!!  I TOTALLY recommend this spa if you ever want to enjoy the spa in Bandung.It's worth every penny u all ^_^



recommended!


 this is us before massage! yang ada masuk dalam gambar sikit tu la yang massage gue ;)

and this is us after that! can u see the difference? HAHA. kami lebih bertenaga! tapi malang sudah mau pulang. sob sob ;(

Memandangkan kawanku agak lambat habis (2hours massage)  so tak dapat la kami ke kedai makan yang agak extravaganza (similar to look out point where u can see the magnificent view of bandung at night). So we just went to sundanese restaurant nearby. Kalau jalan kaki 5 minit je dari Spa tapi kitorang malas supir kata naik kereta jugak. HEHE.Aku tak ingat nama restaurant tu apa. sorry yer.


 My dinner- an Indonesian cuisine, nasi timbel. sedap okey! aku suka sambal dia sebab pedassssss~


Aku kat bandung ni paling suka juice. sebab memang pure and takde ais okay. so adalah wajib untuk order mango jus! duhhh terliur pulak. On top of that, the prices are quite reasonable and food is not bad. Actually restaurant ni macam konsep kampung daun gak. The restaurant is surrounded with green and beautiful scenery. Nampak dari depan ingat kecik je. sekali dah masuk ha besar kot.

say aaaaahhhhh!!! katanya orang bandung suka buat gaya gini masa bergambar ;))

Sesudah kenyang perut + chit chat + gelak ketawa maka sudah sampai masa untuk kami pulang ke hotel. Last day ni kitorang amik 2 bilik je. So 7 orang perempuan share 1 bilik okay. Takpe lah bukan nak tidur sangat pun sebab dalam pukul 3.30am dah kena gerak ke airport.

This is us before departed to KL. we wore i <3 Bandung t-shirt!


Masa check in staff kat situ siap puji sebab kami semua pakai t-shirt i love bandung. KAH KAH KAH. lepas tu semua nervous takut excess baggage melampaui batas. hanya 2 orang je yang tak samapi 15kg. Kitorang yang lain semua lebih. total excess is 50kg for 7 of us!! HAHA. Flight balik ni early than scheduled. macam 30 minutes ealier la. Banyak lagi pics kat airport tapi takyah la tepek semua kat sini kan. HEHE.

Sekian sahaja untuk trip ke bandung 2010. In a nutshell sangat enjoy and happening! happening sebab dapat pergi dengan kawan-kawan yang best bangat! plus our trip is fully package (shopping+tengkuban perahu+angklung+kawah putih+spa).  Bukan semua orang ke Bandung dapat semua tu kan? see how lucky is us!! and our supir is the best! angklung + amanda + spa were not in the plan pun sebenarnya. supir yang bagi cadangan. dah la flexible. i like!! promote ni. HAHA.

nota kaki : pic kitorang kat bandung ni ade la dalam 4000 keping u all!!! tapi sikit je la aku bagi korang tengok... konon menjaga exclusivity. bajet betul aku. HAHA.

6 thought(s):

w.a.w.a said...

finally,td dah try bukak entry ni tp tak dapat..sangat teruja baca entry bandung..hehehe

n a d e a said...

hehe. tadi terpublish pulak. so akak save as draft dulu...

eh teruja baca je ke? tak teruja nak g bandung? hehe

w.a.w.a said...

ouh..yeke..ptt a..dua2 pon teruja..da ajak kawan pun g bandung bla da keje nti..hehehe

dya said...

i will go der soon..besh tak???msty2 kn???xcited..huhu

n a d e a said...

wawa
pergi jgn tak pergi!

dya
bile tu? best la... new experience...

Amsyahril Syahril said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

c l i c k

 

.eat.laugh.share. Design by Insight © 2009